אורולוגיה אונקולוגית

סרטן הערמונית

סרטן הערמונית ( סרטן הפרוסטטה) הינו הגידול השכיח ביותר באוכלוסיית הגברים המתבגרים, ושכיחותו עולה עם הגיל. בכל  שנה מאובחנים במדינת ישראל אלפי חולים  חדשים עם המחלה ומאות רבים נפטרים ממנה. יחד עם זאת, מקרים רבים של סרטן הערמונית נחשבים כ"חסרי משמעות קלינית", דהיינו, ניתן לחיות עם מחלת הסרטן  שנים ארוכות ללא פגיעה כלשהיא באיכות או תוחלת חיי המטופלים.

אבחון מחלת סרטן הערמונית מתבצע באמצעות בדיקת דם ל PSA ובעזרת ביופסיה מהערמונית. לאחר האבחון וניתוח נתוני המחלה יוחלט האם קיים צורך בבדיקות נוספות כגון MRI אנדורקטאלי, מיפוי עצמות ובדיקת CT. עם קבלת תוצאות הבדיקות יתבצע דיון מקיף בין החולה והאורולוג המטפל בנוגע לאפשרויות הטיפול במחלה. בדיון יילקחו בחשבון נתונים נוספים הנוגעים להפרעות בהטלת השתן מהם סובל המטופל והתפקוד המיני.
ככלל, מרבית מקרי סרטן הפרוסטטה  מאובחנים בשלב הממוקם (דהיינו, הסרטן מוגבל בתוך בלוטת הערמונית) וניתנים לריפוי מלא. במיעוט המקרים בהם  מאובחן החולה עם מחלה גרורתית יוצע טיפול הורמונלי כאופציה ראשונה. אפשרויות טיפול בסרטן  הערמונית ממוקם כוללות כריתת ערמונית רדיקאלית בגישה רובוטית וטיפול בהקרנות (חיצוניות או ברכיתרפיה).  לטיפול 3 מטרות : א. ריפוי מלא של סרטן הערמונית   ב. חזרה מלאה של השליטה במתן השתן (בחולים הסובלים מהפרעות בהטלת השתן עשוי להופיע שיפור בתסמינים)  ג. חזרה של התפקוד המיני לרמתו הבסיסית לפני הניתוח. 

סרטן הכליה

סרטן הכליה הינו הגידול השביעי בשכיחות באוכלוסיה, ובכל שנה מאובחנים כ 600 מקרים חדשים של סרטן כליות במדינת ישראל. כיום, מתגלים מרבית המקרים של סרטן הכליה באופן אקראי, דהיינו, באמצעות בדיקת הדמייה (סונר או CT) שבוצעה מסיבה אחרת כלשהי. במיעוט המקרים עשוי סרטן הכליה להתגלות עקב תסמינים ספציפיים, כגון :דימום בדרכי השתן, כאבי בטן וירידה במשקל או בתיאבון. מרבית הגידולים של סרטן הכליה הינם מסוג Renal Cell Carcinoma ומקורם ברקמת הכליה עצמה. במיעוט המקרים מקור הגידול במערכת המאספת של הכליה או השופכנים (צינורות השתן), ואז ייקראTransitional Cell Carcinoma.
מרבית החולים המאובחנים עם סרטן הכליה מתגלים בשלב בו המחלה ממוקמת בכליה. במצבים אלה הטיפול היחיד המאפשר הבראה מלאה מהמחלה הינו טיפול ניתוחי . כתלות בגודלו ומיקומו של הגידול, תוצע לחולה כריתה מלאה או חלקית של הכליה בגישה לאפרוסקופית (זעיר-פולשנית) או גישה ניתוחית פתוחה.
בנוסף, אנו עדים בשנים האחרונות להתקדמות רבה בתחום הטיפול התרופתי לסרטן כליה גרורתי. כיום מצויות בידינו תרופות חדשניות וייחודיות המשמשות לטיפול במקרים בהם התפשטה מחלת סרטן הכליה מעבר לרקמת הכליה, לאברים מרוחקים כמו ריאות ובלוטות לימפה. הצורך בניתוח להסרת הכליה במצבים אלה יידון באופן פרטני בין האונקולוגים, האורולוגים והמטופל. 

סרטן כיס השתן

סרטן כיס השתן שכיח בעיקר בגברים (יחס גברים לנשים – 3:1), ומופיע בדרך כלל בעשור השישי לחיים. עישון סיגריות נחשב כגורם הסיכון העיקרי למחלה ומעלה את שכיחותה פי 7 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. ראוי לציין כי על אף היות כלל הגידולים המאובחנים ממאירים - הסיכון להתפשטות המחלה מחוץ לכיס השתן , והטיפול המומלץ שונים באופן מהותי מחולה לחולה בהתאם למאפייני הגידול (גידול שטחי לעומת גידול חודרני).

ההסתמנות השכיחה ביותר של חולים עם סרטן כיס השתן הינה דימום בשתן המופיע ללא כאבים מלויים. המחלה מאובחנת באמצעות בדיקת ציסטוסקופיה (הסתכלות לתוך חלל שלפוחית השתן בעזרת מצלמה ייעודית) ו/או בדיקות הדמייה (אולטראסאונד או CT). השלב הראשון באיבחון ובטיפול בכל החולים יהיה כריתת הגידול מכיס השתן בגישה אנדוסקופית. לניתוח זה 2 מטרות : 1. הסרת הגידול באופן מלא (במידה וניתן, כתלות בגודלו ומיקומו). 2. שליחת רקמת הגידול שהוסרה לבדיקה היסטולוגית (ביופסיה) על מנת לקבל איפיון מדוייק של אלימות המחלה.

לאחר קבלת התשובה ההיסטולוגית יזומן החולה למרפאה לצורך דיון מקיף על אופי המחלה והמשך הטיפול. גידולים שטחיים יטופלו בדרך כלל בגישה שמרנית, בעוד שלחולים המאובחנים עם גידול חודרני תומלץ כריתה רדיקאלית של כיס השתן עם הטייה למוביל מעי או שיחזור שלפוחית. במיעוט החולים המאובחן עם מחלה גרורתית בפרזנטציה (דהיינו, בעת האבחנה קיימת עדות לגרורות) – הטיפול יהיה בכימותרפיה על ידי האונקולוגים.

סרטן אשכים

סרטן האשכים מופיע בגברים צעירים בעשור ה 2-4 לחיים. ראוי לציין כי סרטן האשכים ניתן לריפוי מלא ב 98% מכלל החולים המאובחנים. המחלה מסתמנת בדרך כלל כהגדלה ונוקשות של האשך הנגוע ללא כאבים; לעיתים רחוקות עשוי להופיע כאב מלווה. הטיפול בסרטן ה אשכים משתנה מחולה לחולה בהתאם למאפיינים ההיסטולוגיים של הגידול ובהתאם למידת התפשטותו (גידולים המוגבלים לאשך לעומת גידולים שהתפשטו מחוץ לאשך). על מנת להתוות את דרך הטיפול הנכונה בסרטן האשכים בחולה הספציפי, יש לבצע 3 צעדים הכרחיים : 1. ניתוח לכריתת האשך ושליחתו לבדיקה היסטולוגית (ביופסיה). 2. ביצוע בדיקת דם לסמנים ייעודיים לסרטן האשכים (לפני ולאחר הניתוח). 3. ביצוע בדיקת CT של הבטן והאגן וצילום חזה לבחינת פיזור משני.
לאחר קבלת תשובת הביופסיה, בדיקות הדם, וצילומי ה CT ייערך במרפאה דיון מקיף בין החולה לרופא אודות הטיפולים השונים המתאימים, והיתרונות /חסרונות בכל אחת מהאפשרויות.

 

 

fasfsf